“YÖK 100/2000 DOKTORA ÖĞRENCİ BULUŞMALARI”NIN İLKİ YÖK’TE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

“YÖK 100/2000 DOKTORA ÖĞRENCİ BULUŞMALARI”NIN İLKİ YÖK’TE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

12 Mart 2019

“Yeni YÖK” tarafından ülkemizin 2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisinden birisi olma hedefi doğrultusunda yükseköğretim tarihimizde ilk kez kurgulanan “YÖK 100/2000 Doktora Burs Projesi” kapsamında doktora eğitimi alan bursiyer öğrencilerle buluşmaların ilki YÖK’te gerçekleştirildi.

Ankara’da bulunan Devlet üniversitelerinde doktora programlarında öğrenim gören öğrencilerle yapılan toplantıya YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç başta olmak üzere YÖK Üyeleri ile Ankara, Ankara Hacı Bayram, Ankara Yıldırım Beyazıt, Gazi, Hacettepe ve Orta Doğu Teknik Üniversitesinden yaklaşık 400 öğrenci katıldı.

Nitelikli bilgi üretimi ve nitelikli insan unsurunu desteklemek ve ülkemizin doktoralı insan kaynağına olan ihtiyacın karşılanması amacıyla oluşturulan program kapsamında gerçekleştirilen buluşmanın açılışında YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç bir konuşma gerçekleştirdi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, toplantının açılışındaki konuşmasında, 2016’da YÖK tarafından başlatılan programdan yararlanan 400’e yakın öğrenci ile bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Öğrencilerimiz, YÖK’ün salonlarına enerji veriyorlar.” dedi.

Türkiye’de 43 bin 265’i kız öğrencilerden oluşan toplam 97 bin öğrencinin doktora yaptığının altını çizen Başkan Saraç, “YÖK 100/2000 Doktora Bursları”nın; amacının, tasarımı ve süreçleri itibariyle ülkemiz için bir ilk olma özelliğini taşıdığını ifade ederek, bu projeyi, geleceğin bilim hayatını şekillendirecek nesilleri yetiştirme amacı taşıması nedeniyle “Türkiye projesi” olarak da adlandırdıklarını dile getirdi.

YÖK 100/2000 Doktora Burs Programı’nın; Kalite Kurulunun oluşturulması, Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma, Hedef Odaklı Uluslararasılaşma ile birlikte 4 önemli projelerinden biri olduğunu vurgulayan Başkan Saraç, doktoralı mezun sayısının Çin’de 1000 kişiye 2,2; Amerika’da 1000 kişiye 1,7; Avrupa Birliği ülkelerinde 1000 kişiye 1,5 doktoralı kişi düştüğünü; Türkiye’de ise bu oranın 1000 kişiye 0,4 olduğunu hatırlattı.

Devletimizin 2023 için çizdiği vizyonda “net kalkınma değerini kendi beyin gücüne dayanarak artırabilen” bir Türkiye hedeflediklerini yineleyen YÖK Başkanı, 2000’li yıllara kadar doktora programının ana hedefinin gerek Türkiye’de gerek dünyadaki örneklerinde akademisyen, öğretim üyesi yetiştirmek olarak görüldüğünü söyledi.

2000’li yıllardan sonra özellikle gelişmiş üniversitelerde doktora programlarının “İnovatif doktora programları”, “Endüstriyel doktora programları” “Geleceğin akademiye hedeflenen doktora programları” olarak sınıflandırılabileceğini dile getiren YÖK Başkanı Saraç, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Ülkemizde endüstriyel doktora programları SAN-TEZ Projesi ile kısmen de olsa başarı elde etmektedir. Ancak inovatif doktora programları için kapsamlı araştırma laboratuvarlarında farklı araştırma ekiplerinin geniş araştırma projelerini üretmesini bekliyoruz. Sizlerden ayrıca uluslararası iletişimler kurmanızı da bekliyoruz.

Önünüze koyduğunuz tematik alanın, sektörün ve ülkenin ihtiyaçlarının yapacağınız özgün araştırmalarınızla karşılanacağını düşünmekteyiz. Üniversitelerimize de yeni dünya düzeninde önemli bir literatür olan akıllı uzmanlaşma konusunda kapsayıcı çalışmalar yapmalarını öneriyoruz. İşte tam da bu noktada YÖK’ün doktora konusuna verdiği önem ve ‘akademide ve endüstride ülkemizin geleceğinin değeri’ noktasında sizlere ciddi ümitler bağlamış durumdayız.”

Ana gayelerinin geleceğe güçlü nesiller yetiştirmek olduğunu tekrar dile getiren YÖK Başkanı ülke adına öğrencilerle ilgili hayalleri ve beklentileri olduğunu söyleyerek konuşmasını tamamladı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç’ın konuşmasının metni için tıklayınız 

YÖK Başkanı Saraç’ın konuşmasının ardından Hacettepe Üniversitesini temsilen Öğretim Üyesi Prof. Dr. Diclehan Orhan ve Orta Doğu Teknik Üniversitesini temsilen Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eren Kalay birer konuşma gerçekleştirdi.

Akademisyenlerin konuşmalarının ardından Hacettepe, Gazi, Ankara ve Orta Doğu Teknik Üniversitesinden YÖK 100/2000 bursiyer öğrencileri proje hakkında düşüncelerini ifade eden kısa konuşmalar yaptılar.

Toplantının öğleden sonraki bölümünde YÖK Proje Geliştirme ve Destekleme Daire Başkanı Ayşegül Kutay Gündoğan’ın proje hakkında yaptığı sunumun ardından toplantının soru-cevap-görüş oturumuna geçildi.

Bu bölümde “YÖK 100/2000 Doktora Burs Projesi” kapsamında doktora eğitimi alan bursiyer öğrenciler, proje sorumlularına soru, görüş ve önerilerini ileterek karşılıklı görüş alışverişinde bulunma imkanına sahip oldular. ​​

Kaynak:
https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Haberler/100-2000-bursiyerleri-bulusmalari-ilk-bulusma.aspx